vrijdag 23 januari 2015

Keuzepunt #23

~ De lege aula van het STC, na afloop van een presentatie ~

Vandaag sloot hij zijn tweede toetsweek van dit jaar af. Maandag gaat hij op school zijn leerproces van de afgelopen drie-en-een-half jaar en zijn visie op zijn nabije toekomt presenteren, in aanwezigheid van iemand uit het Economisch bedrijfsleven. Komende maanden volgt er dan nog een derde toetsweek en de landelijke MAVO examens.

Genoeg te doen dus nog en voldoende mogelijkheden om zijn slagingskans groter te maken dan die op dit moment is.

Niet volgens plan, maar wel helemaal passend bij hem, heeft hij het er het eerste halve schooljaar goed van genomen. Maakopdrachten hield hij bij, maar leren heeft hij niet veel gedaan. Zeker te weinig om een ruime cijferlijst neer te zetten. Alles hangt tussen de 5,2 en 6,5.
Zorgen hoeven we ons daar niet om te maken, zegt ie, want dat gaat allemaal best goed komen.

Hij heeft ook serieus veel meer met zijn neus in de boeken gezeten afgelopen twee weken. Hopelijk betaalt dat zich uit.

Intussen moet hij en moeten wij ons voorbereiden op de tijd die komen gaat, mocht hij dit schooljaar zijn diploma halen. Hij staat voor een keuzepunt. Dan ben je dus vijftien-en-een-half en moet je weten welke vervolgopleiding je wilt gaan doen. Moet je weten binnen welke sector en beroepsgroep je je geld wilt gaan verdienen.
Als je weet wat je leuk vindt is er een woud aan opties.
Als je niet weet wat je leuk vindt is dat woud er ook, bijna ondoordringbaar.

Met behulp van zijn opa en zijn kapmes is hij om zich heen gaan hakken. Er ontstond langzaam een begaanbare weg, met nog tal van zijpaden. Eén voor één sloot hij ze af. Het werd steeds overzichtelijker. Op een dag kon hij zelfs zonder routebeschrijving de juiste richting vinden.
Er vormde zich een idee in zijn hoofd.

Vandaag bezochten we de open dag van het STC, het Scheepvaart en Transport College. Een prachtig sfeervol gebouw, op een bijzondere locatie in Rotterdam. We luisterden onder andere naar de presentatie over het MBO Manager Haven Logistiek. 
Nog voor de spreker uitgesproken was, fluisterde hij me toe "Ik ben er wel uit hoor". 


"You don't always need a plan.
Sometimes you just need to breathe.
Trust.
Let go.
And see what happens."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten