maandag 30 november 2015

Terugblikpunt #334

18 november 2015


Er was weer een loopje met de Rotterdam Running Crew, voor zowel de beginnende als gevorderde loper. Dit keer voor het eerst buiten Rotterdam. Er werd een uitstapje gemaakt naar het historische centrum van 'mijn eigen' Schiedam. De stad van de Jenever, Gin, Molens, grachten en monumentale pakhuizen.



De startlocatie was De Grote of Sint Janskerk, het oudste gebouw van Schiedam en een cultureel en historisch middelpunt van de stad.



Heel gaaf en tegelijk vreemd om hier de ruimte te vullen met alleen maar sportmensen, lichtgevende attributen en reflecterende kleding.


We kregen hier een heel bijzonder ontvangst.


Tegen de klok van acht uur vulde de kerk zich langzaam met orgelmuziek. Eerst zacht op de achtergrond, maar langzaam steeds duidelijker. In a split second herkende ik de melodie die uit de orgelpijpen kwam. Stadsorganist Arjen Leistra trok alle registers open en zorgde met zijn gave orgelspel voor massale samenzang van het bekendste looplied aller tijden: "You'll never walk alone." Het werd een heus hardloopconcert. Hij kreeg een oorverdovend applaus en wat was dat terecht. Kippenvel.



Wat volgde was een speech van de burgervader van Schiedam. Dàt was in al die eenentwintig voorgaande runs nog niet gelukt, om de burgemeester - van Rotterdam -  erbij te betrekken. Schiedam promootte zichzelf, dankzij meneer Lamers.



Daarna droeg de stadsdichter van Rotterdam, Renato Miguel, het gedicht 'Vrijheid' voor. Gevolgd door een minuut stilte voor de gebeurtenissen in Parijs. Deze doodse stilte werd na zestig seconden gevolgd door een daverend applaus. Echt indrukwekkend.



Inmiddels begonnen we onrustig te worden. Tijd om te gaan rennen. Maar eerst nog een korte opwarming.




Gaaf toch?

Wat volgde was een sfeervolle kris-kras-loop door het centrum. Droog weer, zelfs wat aan de warme kant.



Met alle verlichting vormden we een prachtig lichtsnoer door de stad.
Door mooie straatjes, langs oude jeneverstokerijen, over keitjes, langs de grachten, over bruggetjes, langs de zeven mooi uitgelichte molens en door de Plantage waar enkele bewoners ons met kaarslicht verwelkomden.


Het was een feestje om bij te zijn.



Naast plezier leverde het ook nog een mooie bijdrage op voor goede doelen.


En prima publiciteit voor de stad.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten