donderdag 2 augustus 2018

Yankee Doodle



Tijdens ons Familie Weekend afgelopen mei, gingen Jongste en ik voor het eerst naar een Escape Room. Wij vonden het erg leuk om te doen en dachten dat dit ook voor ons vieren leuk zou zijn.

Dus zochten we er in Assen eentje op en kwamen uit bij Yankee Doodle. Ik zal eerlijk zijn, vooral vanwege de prijs. Het kan namelijk best een kostbaar grapje zijn, zo'n uurtje puzzeltjes oplossen. Maar hier mochten we voor een prikkie een kamer doen die in augustus verbouwd gaat worden.



De Tomtom liet ons stoppen op een parkeerterrein van een bedrijventerrein. Uitgestorven. Wij waren de enige auto in de wijde omtrek. 



Maar eenmaal binnen was de verrassing des te groter. Wauw! Wat een mooie zaak en ge-wel-dig gelikte inrichting. Tuurlijk, het moet je smaak zijn, maar de onze was het.



De Escape Room bleek inderdaad hartstikke leuk, voor ons alle vier.

Tijdens de nazit aan de bar belegden we een gezins-vergadering. De uitkomst was dat we nog een keer terug zouden komen. Voor de andere uitverkoop-kamer én een diner aldaar.



Gisteravond hebben we er dan ook weer gespeeld en uitstekend gegeten. Alle vier. En dat wil wat zeggen, met de beperkte eetgewoonten van onze jongens. Ze hebben het er nog steeds over.



Dit concept Escape Room dankt zijn oorsprong aan oude computerspelletjes.
In 2004 werd 'Crimson Room' gemaakt door Toshimitsu Takagi uitgebracht en werd een hit. Het spel met eenvoudige beelden, waarin je moet ontsnappen uit een kamer met behulp van aanwijzingen en het oplossen van puzzels met voorwerpen uit de kamer, geldt nog steeds als een klassieker. Deze games bestonden al in de jaren 80, maar de uiteindelijke Escape Room is voor een groot deel gebaseerd op deze game, 'Crimson Room'.
Het was een Hongaar die op het idee kwam om deze games in het echt te realiseren. Hij was erg fan van Escape Room-games en van andere games met veel logica en nadenkwerk. Daarom leek het hem een goed plan om real-life Escape Rooms te creëren.  De eerste Escape Rooms in 2011 waren in vochtige kelders vol rommel en vuil, om de ervaring van het compleet alleen en opgesloten zijn te vergroten.
De Escape Room verspreidde zich daarna in rap tempo over de hele wereld. In de VS en ook in Nederland zijn er honderden Escape Rooms, verdeeld over het hele land en de aantallen zijn nog steeds groeiende. Wel is het concept een beetje aangepast: Escape Rooms zijn vaak niet koud en vies, maar op steeds mooier wordende locaties, waar veel aandacht besteed is aan decor en verhaallijnen.




1 opmerking:

  1. Hoi nicht,

    de laatste keer dat ik bij Yankee Doodle ben geweest is jaren geleden.
    Maar heb er wel komische herinneringen aan. Met mam Zonja Sven en olaf volgens mij. Ijs en slagroom waren er toen ook bij betrokken.
    Het werd lekker op gegeten, maar belandde ook op plekken waar het niet thuis hoorde.
    Wel hilariteit.

    Leuk te lezen dat jullie er een leuke en lekkere tijd hebben gehad!

    Een escape room heb ik 1 x mee gemaakt op mijn werk. Daar hebben ze ook zo'n ruimte gemaakt. Het was zeker leuk om toen met collega's te doen.

    BeantwoordenVerwijderen