dinsdag 22 juli 2014

Bijna twaalf

Ha jongen,

Morgen word je twaalf. Morgen word je wakker in het huisje op de berg en zul je zien dat we ook dit jaar weer versierd hebben. Natuurlijk weet ik dat jij je daar niet te groot voor voelt, dus heb ik opnieuw een karrenvracht aan kaarsjes, slingers en ballonnen meegenomen. Want zo ben ik.

Twaalf is een ingewikkelde leeftijd, lieverd. Ieder jaar schrijf ik jullie een verjaardagsbrief en net zoals ik dat had bij je broer heb ik bij twaalf meer dan bij andere leeftijden. Ik heb de neiging je te behoeden voor de dingen die voor je liggen. Er verandert zoveel in je leven, en je moet keuzes maken.


Ze zeggen dat wijsheid met de jaren komt, maar volgens mij is dat niet zo. Bij mij in ieder geval niet. Aan de ene kant heb ik echt het idee dat ik tegenwoordig genuanceerder denk over dingen. Aan de andere kant heb ik nog steeds het gevoel dat alle anderen om me heen volwassen worden, en dat ik er tussen loop in een of andere vermomming. Dus, neem mijn advies voor wat het waard is. Ik rommel ook maar wat aan. 
Dat gezegd hebbende, de komende jaren, de jaren tussen twaalf en een jaar of negentien, zullen best rumoerig verlopen. Juist voor jou, want jij hebt liever Avonturen dan Dingen.

Wat er ook gebeurt, alsjeblieft jongen.
Kies je eigen pad.
Maar graag niet het pad waarop je straat jongleur wordt, OK? En het pad naar deurwaarder of parkeerwachter hoeft nou ook weer niet. Al dat gedoe met andere korte lontjes.......
Gewoon, word iets leuks, iets ertussen, iets waarbij je ook af en toe naar buiten mag, waarbij je niet iedere dag een pak aan hoeft en waarbij je intellectueel wordt uitgedaagd. Wat dat dan is? Ik weet het niet. De plannen die je nu hebt - leraar, lid van een animatieteam, passen daar in elk geval prima in.
Of architect? Regisseur? Golfbaan ontwerper? Als je er achter komt whatsapp me dan even, OK?

Speel.
Blijf gewoon buiten voetballen en bussietrap doen, en blijf Minecraften, zo lang als je wilt. Je jeugd is kort. Scooters, meiden en gerommel in steegjes wachten wel.


Als iemand je ooit wiet, extasy of coke aanbiedt, denk dan alsjeblieft aan alle keren dat ik de schillen van je appeltjes haalde . En neem dan gewoon een biertje.

Het liefst zou ik je voor eeuwig van het wereldwijde web houden, maar dat gaat niet. Dus, filter. Okee? Het internet heeft goede en mindere kanten. Het brengt de wereld heel dichtbij. Het laat je geweldige nieuwe mensen ontmoeten en vriendschappen voor het leven sluiten.
Het zit ook vol met marketing campagnes voor games met namen als "Death To Normal People". En vol met mensen die 'wacht eens even' spellen als 'w817'.
Dus. FILTER.


Je puberteit komt er aan, en er gaat een moment komen dat je boos voor me staat en me een bitch noemt. Dat kun je je nu misschien nog niet voorstellen, maar ergens in de komende zes jaar gaat dat gebeuren.
Of je nou twaalf of achttien bent , of we nou thuis zijn, in een bos of in een winkelcentrum - ik zeg het je maar vast, ik geef je een schop voor je achterste.
Dat soort onzin tolereer ik namelijk niet.

Kijk alsjeblieft uit, goed? Doe je voorzichtig? Alsjeblieft? Vooral als je de straat oversteekt, door het park naar je middelbare school fietst, in schommelende roeiboten en achtbanen stapt. In de zee zwemt, in zwembaden zwemt, langs zwembaden loopt, en naar zwembaden kijkt. En als je in de metro moet stappen, of  weer uit die schommelboot, of in de lift. Geen ruzie maken als je autorijdt. Goed kauwen. Pas op je portemonnee. Voorzichtig in het reuzenrad.  Blijf alsjeblieft uit de buurt van dingen met namen als 'Hell Drop', 'Tower of Torture' of 'Spiraal des doods' of iedere attractie die door een tunnel gaat waar je muziek van Aerosmith uit hoort komen.
Oh, en niet over de rand leunen. Nergens van. Nooit, nergens, op geen enkele leeftijd.


Daarmee moet het lukken. Daarmee word je zonder kleerscheuren wel groot. En als dat is gebeurd, en je staat net zoals je vader voeger om kwart voor vier 's nachts in je huiskamer met een klein kereltje op je arm dat poep heeft gelekt tot in zijn nek en nu eindelijk stopt met huilen - als dat moment er is, dan denk je ineens: "Mijn vader deed dit ook voor mij".
En dan neem je je voor om me te bellen. En dat vergeet je vervolgens.
Maar dat geeft niet. Want ik weet het al.

Fijne verjaardag jongen. We houden van je.

Mama

1 opmerking:

  1. Prachtige woorden! Blijf het zo mooi vinden die brieven. En die waarschuwingen kan ik zo één op één overnemen. Ik herken ze als moeder en zeker van zonen :)
    Gefeliciteerd met de verjaardag van Jongste! Geniet daar op de berg!
    Liefs, Renske

    BeantwoordenVerwijderen