donderdag 12 maart 2020

Naar het Walhalla

vrijdag 6 maart 2020


2019 was voor mij het jaar van de ontdekking van de podcast. Hier *klik schreef ik er al eens over. De Grote Harry Bannink Podcast was één van de eersten die ik met veel plezier luisterde. Een biografische megapodcast over een buitengewoon inventieve componist.



Sinds september 2018 doet de maker en bewonderaar Gijs Groenteman een theatertour, waarin hij herinneringen ophaalt aan het oeuvre van Harry Bannink. Terwijl ik in het ziekenhuis lag, zag ik een bericht voorbij komen dat de tour zijn einde naderde. 
Wilde ik het nog eens bijwonen, dan moest ik dus snel zijn. Maar op dat moment stond mijn hoofd er niet naar.



Enkele dagen later en inmiddels thuis, vertelde zij over haar oog ingreep en dat ze daardoor nu meer podcasts luisterde. Als gedeeld Annie MG Schmidt fan tipte ik haar over de Bannink podcast, maar die bleek ze al te kennen. Ineens schoot me de theatertour weer te binnen. Zij voelde er wel wat voor en voor we het wisten hadden we een date.



Op een originele locatie op Rotterdam Katendrecht. Bij Theater Walhalla voor het ouderwetse theatergevoel.



Vooraf lunchten we in de ernaast gelegen Kantine Walhalla. Heel goed verzorgd, zittend tussen ander gasten aan dezelfde tafel, wat er erg bij hoorde en ik niet als storend heb ervaren.



En om twee uur schoven we het theater binnen. Een vrijdagmiddag voorstelling. 
Ik denk niet dat ik dit al eens eerder deed. 172 stoelen gerangschikt om een eenvoudig podium.
Eenvoud siert.



Gijs diepte het mysterie Harry Bannink verder uit. Met verhalen én zijn ongeëvenaarde liedjes. Daarvoor had hij speciaal Frank Groothof meegenomen. 
Hij zong tientallen liedjes van Bannink in de tijd dat ze samen voor Klokhuis en Sesamstraat werkten. Hij bracht ze nu live op het toneel, begeleid door Pianist Dick van der Stoep, die intensief met Harry samenwerkte en muzikaal leider was van een aantal grote Schmidt/Bannink-musicals.



Het waren er wel wat veel. En voor mij onbekend. En traag.



Ik zat er te ontprikkelen en hoe meer ik uit tunede, hoe meer de vermoeidheid van mijn lijf opspeelde. Uiteindelijk heb ik heel erg zitten vechten tegen dichtvallende ogen.
Ik had het zwaar.



De pauze halverwege was me daarom erg welkom en met een straffe bak koffie kon ik de tweede helft weer aan. Uiteindelijk werden we 3,5 uur bezig gehouden. 
Lang dus, voor een voorstelling.



Het was een unieke middag, in fijn gezelschap in een theater dat ik zéker in de gaten ga houden. Hier wil ik nóg wel eens heen.

5 opmerkingen:

  1. Ha Sjaantje,

    helaas... ik krijg de foto's niet open.
    Maar daardoor beter je verhaaltje gelezen... want... ik heb kaartjes!
    Ik ga met een vriendin hier in de PHilharmonie.ik heb er ontzetten veel zin in.
    heb zo goed als alle Harry Bannink podcast van Gijs beluisterd. Heerlijk!
    Wat een muziek en wat een teksten van Annie!

    Groetjes van Marlou

    .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat gek, van de foto's. Op de website zijn ze normaal te zien.

      Verwijderen
  2. Ik luister ook graag naar podcasts en hen Harry Bannink wel voorbij zien komen maar omdat ik graag naar moord en doodslag luister hem nog niet aangeklikt. Toch maar eens doen. Zelf heb ik net naar Kwaad bloed geluisterd. Dat speelt een aantal keer dicht bij huis met gevolg dat ik er zelfs een bekende in hoorde. Bob was ik erg van onder de indruk. Dat was een flinke zit zeg! 3,5 uur. Maar je weet in ieder geval wat je niet wilde missen 😁 Heb je misschien foto's verwijderd of verplaatst? Het zou kunnen dat de link in het bericht veranderd is waardoor je de foto's niet ziet...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bob vond ik ook mooi. Kwaad bloed ken ik niet, die zet ik op mijn to-listen-lijstje. Bedankt voor de tip.

      Alle foto's heb ik verwijderd én opnieuw geplaatst. Volgens mij gaat het nu wel goed...

      Verwijderen
  3. Ja nu zie ik je foto's wel!
    Ik vond het een erg leuke en gezellige middag. Heb het theatertje gister ook aangeraden aan andere Rotterdamse cultuurliefhebbers

    BeantwoordenVerwijderen