donderdag 10 januari 2019

Verrast door de Podcast

Mijn meest favoriete tijdschrift is de Flow. Ik lees hem van voor tot achter en weer terug, gebruik de dingetjes / kleine cadeautjes die er in zitten en knip en scheur er van alles uit voor hergebruik. Al bladerend blijf ik dan soms hangen bij een artikel dat ik al eerder gelezen had, maar dan opnieuw mijn aandacht trekt.

Een maand of drie geleden, stuitte ik zo op een stuk uit een Flow van 2016 over de ontdekking van de Podcast. Dat is een soort on-demand radioprogramma. Als audiobestand te vinden op internet en af te luisteren op je computer of smartphone, waar en wanneer je maar wilt. Dit kan door het direct te streamen, of het eerst te downloaden en vervolgens af te spelen. Ze verschijnen bijna altijd in serie vorm. Je kunt er ook op abonneren. Nieuwe episodes worden dan automatisch opgehaald. 



Waar ik het twee jaar geleden nog een hip verschijnsel vond - ze bestaan wél al vanaf 2004 - , waarvan ik toen dacht dat ik het wel aan me voorbij kon laten gaan, werd ik nu nieuwsgierig. Omdat het allang niet meer in de kinderschoenen stond, het aan populariteit wint en het meer en meer ontwikkeld is. 

En ik me begon af te vragen, of dit niet bruikbaar kon zijn voor mijn langere afstandsloopjes. Ik kan me namelijk nog wel eens vervelen onderweg, wanneer ik langer dan een half uur onderweg ben. Afleiding door naar een verhaal te luisteren leek me ineens hartstikke aantrekkelijk. Meegesleept worden in een thriller of luisteren naar een mooi verhaal of een bevlogen verteller. Stel nou dat het ontspannend werkt en ik afgeleid door het verhaal 'zomaar' twaalf kilometer verderop weer waker zou worden...



In het rijtje aanraders stond De Grote Harry Bannink podcast. En Harry hè, ja goeie ouwe Harry...Wie kent hem niet en wie is er niet groot mee geworden. De Hoofd Geitenbreier van de Film van Ome Willem. De man achter de liedjes van Annie M. G. Schmidt. Een grootheid. Een fantastisch componist, arrangeur en pianist. Kijk op Wikipedia en het gaat je duizelen als je ziet wat díe man allemaal gemaakt heeft en waar hij nauw bij betrokken is geweest.

Ik ben een groot bewonderaar van Annie en bedacht dat dit voor mij de uitgelezen kans was om kennis te gaan maken met het begrip podcast. Dus zette ik een app op mijn smartphone. Er zijn er velen, maar ik koos Podcast Addict.



Je kunt trouwens ook gewoon online luisteren. *klik

Daar zocht ik naar Harry en downloadde de eerste aflevering. Uitgezonden in juni 2017.  Inmiddels zijn er al 40 gemaakt. Ze gaan allemaal voornamelijk over de liedjes van Bannink. Hiertoe interviewt Gijs Groenteman uitgebreid mensen die met Harrie samen hebben gewerkt. Hij heeft altijd een platenspeler bij zich waarop hij liedjes laat horen die hij samen met zijn gast luistert. Het levert geweldige fragmenten op over toevallige ontmoetingen, periodes van creativiteit, ruzies, liefde en vriendschap. 



Met wie bijvoorbeeld? Wat te denken van Jenny Arean, Joost Prinsen, Hennie Vrienten, Loes Luca en Flip van Duijn.

Ik vind het fan-tas-tisch. Zó leuk om al die achtergrondverhalen, gebeurtenissen en feitjes te horen. Over Sesamstraat, Klokhuis, Farce Majeure, Ja Zuster Nee Zuster, Cabaret, 't Schaep met de 5 poten, de Stratemakeropzeeshow en J. J. de Bom. Stuk voor stuk een begrip.

Zó leuk om al die liedjes te horen en mee mee te zingen - als er niemand kijkt. De titels zijn trouwens per aflevering hier *klik terug te vinden.

Behalve mooie verhalen en meer kennis, heeft het luisteren naar deze podcast me nog iets gebracht. Namelijk, rust. 



Mijn hoofd staat altijd aan. Ik kan me moeilijk focussen. Denk en doe allerlei dingen door elkaar heen en tegelijk. Ben snel afgeleid. Dat alles geeft onrust. Maar met mijn oortjes in, gaat bijna al mijn aandacht naar het verhaal. Het boeit, ik luister en mijn hoofd is stil.

Mijn benen niet, want ik ren door. Mijn handen niet, want die werken door. Ik deed namelijk een fantastische ontdekking: ik kan er heel goed huishoudelijke klusjes op doen. Terwijl ik normaal dat ontzettend snel zat ben en weer enorm behoefte heb aan een bak koffie, even zitten of iets gezelligs doen, ruim ik nu ook de slaapkamer nog even op. Vouw de was weg en leg alles direct in de kasten. Ga alle tegels soppen in de badkamer, ga het gereedschap hok aan kant maken en geef ik ook nog maar de planten water. Gewoon, omdat ik nog verder wil luisteren. Dus ons huis is ook gelukkig met mijn ontdekking.



Wat moet ik nou, als ik straks alle 40 afleveringen gehoord heb? Ik heb er nog 3 te gaan. Natuurlijk heb ik al gegoogeld wat er nog meer te luisteren is. Het aanbod is inmiddels behoorlijk groot. Er zijn waargebeurde- en korte nieuwsverhalen, wetenschapscolleges en culturele onderwerpen. Er zijn spannende thriller series en historische radioreportages. Voor elk interessegebied is er wel iets te vinden. Te veel om met goed fatsoen te kiezen. 

Heb jij een tip voor me: graag! Hoe meer hoe beter, want ik wil zéker ook nog proberen hoe het is om er tijdens autoritten naar te luisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten