zondag 27 januari 2019

Dàg Tom

Tommy can you hear me
Can you feel me near you?

Tommy can you see me?
Can I help to cheer you?

- The Who - 



Daar stonden we dan. Met zijn heleboelen. "Gelukkig is het even droog", zeiden we tegen elkaar. Want binnen was het vol.

Eenmaal tóch binnen, in een tweede aula, hield ik het niet droog.


Omringd door zoveel jongeren. Al die grote lange gasten. Aan het begin van deze eeuw huppelend in het gras en rennend achter de bal aan. Het laatste jaar de wedstrijd niet meer slechts afsluitend met een broodje frikandel mét mayo, maar ook met bier.



We waren samen om te kijken en luisteren naar wie hij was en wat hij voor ons betekend heeft. Persoonlijke herinneringen.



We boden open armen. Een warm hart.

We probeerden heftige gevoelens in banen te leiden. Snappen het niet. Lastig om woorden te vinden. Het is zó moeilijk als er geen antwoorden zijn op vragen.



Onmacht. Schuldgevoel. Boosheid. Intens verdriet. Verbijstering. Het mag er allemaal zijn. Onderdrukken heeft geen zin. Want gevoelens binnen houden, is als een heidebrand negeren. Die gaat ondergronds verder.



Speelden er dingen waarvan niemand iets wist? Of speelden er stemmen? 
Was het een impulsieve daad, veroorzaakt door kortsluiting in de hersenen? Bewustzijnsvernauwing? Kon hij de impuls niet meer de baas, niet nadenkend over methode en consequenties. Vernauwde de tunnel zich? Oorlog in zijn hoofd? 
In welk web zat hij gevangen? We zullen het nooit weten.



Het ergste is dat hij, ondanks al die mensen, zo alleen gestorven is. Iedereen had echt bij hem willen zijn, hem vast willen houden, troosten. Willen horen wat er aan de hand was. Maar hij is helemaal alleen gegaan. Dat vind ik zo verschrikkelijk, voor hem. Voor zijn gezin. Veel te eenzaam.



Adembenemend en hartverscheurend. Het onvoorstelbare. Aangrijpend. Zo zinloos.


Het was een eerbetoon aan een bijzondere, geweldige jongeman, wiens leven in de knop geknakt is. We zullen het vanaf nu moeten doen met de herinneringen. Verdrietig, om alles dat er niet meer is.


Hij is nu in een wereld waar het verlangen om alles te begrijpen, wordt losgelaten.

Dàg Tom.

7 opmerkingen:

  1. Ik ben er stil van..
    En ga iets doen wat ik maar zelden doe. Een webiste promoten. Opgezet door een vriendin, wiens zoon ook alleen ging. Voor en door nabestanden. Omdat een verlies als dit niet te bevatten is.

    https://www.toenwashetstil.nl/

    Ik ken je niet persoonlijk, maar ik gooi toch even een knuffel over de glasvezel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Twee maal dank, Rianne. Voor de knuffel, voor de site. Blij dat je beiden gedaan hebt.
      De site heb ik inmiddels van voor naar achter, én andersom gelezen. Bijzonder, wanneer er uit zo'n enorm verdriet, zo'n mooi initiatief ontstaat. Geboren vanuit een eigen gemis. Patti schrijft mooi, herkenbaar. Zijn haar eerdere blogs ook ergens te lezen, want ik kom alleen maar bij de laatsten? Op gepaste momenten ga ik de site zeker verspreiden, en ik denk dat het lezen van eerdere blogs 'helpend' kan zijn. Nogmaals, bedankt.

      Verwijderen
  2. Pff heftig...zo jong...veel te vroeg...verdrietig...onbegrijpelijk...sterkte!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel nicht. Jij weet als geen ander hoe dit is voor zijn moeder, vader, zus...niets zal ooit meer hetzelfde zijn. Hartverscheurend...

      Verwijderen
  3. Mijn hemel, wat ontzettend heftig en verdrietig.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Pfff wat intens verdrietig en heftig. Zijn eenzaamheid, al die vragen zonder antwoorden, ... Zo moeilijk verteerbaar voor zijn naasten. Zulke rauwe materie voor zijn vrienden en ploeggenoten.
    En ook die foto met die kleine mannetjes en de wetenschap-van-nu.... Heel erg verdrietig! Knuffel voor jullie van mij

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt voor je lieve berichtje. Hij is alleen gestorven, maar gelukkig is zijn leven helemaal niet eenzaam geweest. Tegelijk maakt dit dus de vragen groter. Tsja...

    BeantwoordenVerwijderen