vrijdag 12 juli 2019

Blij met een aardbei

Er zijn veel redenen waarom ik de zomer waardeer, maar de aardbei staat toch wel in de top 10. Net als buiten eten.

Laatst kwam dat samen in een gezellige middag en avond, waarbij ik had geroepen wel  voor iedereen een toetje te willen maken.

Dat werd best nog even zoeken. Want wat vindt iedereen lekker, is niet te complex om te maken, kan goed van te voren worden bereid en vraagt niet om allerlei mooie opmaak technieken?

Simpel gezegd: wat is van mijn niveau en hoef ik min of meer alleen maar in een bak bij elkaar te kwakken?

Ik besloot terug te vallen op een gouwe ouwe - apple crumble met vanille ijs *klik - en iets nieuws uit te proberen. 

Het werd aardbeien tiramisu. Of eigenlijk maakte ik er twee, want er moesten 13 mensen van eten. Niet moeilijk, wél lekker.

Om er óók 1 te maken, heb je dit nodig:

- ovenschaal
- 450 gram Griekse yoghurt
- 200 gram monchou
- 5 eetlepels poedersuiker
- 500 gram aardbeien
- 150 gram lange vingers
- 1 appeltje


De monchou is de reden waarom ik dit nooit eerder maakte, want de heren hier in huis blieven dat niet. Onder de 10 andere aanwezigen zou toch wel iemand zitten die dit lekker zou vinden? En anders kon ik me altijd nog opofferen en alles alleen oppeuzelen. Het bleek niet nodig.


Aan de slag dan maar. Eerst doe je de yoghurt, monchou en poedersuiker in een kom, om het vervolgens door elkaar te mixen, tot er geen klontjes meer in zitten. 


Daarna pureer je de helft van de aardbeien met behulp van een staafmixer. Met een vork zal dit trouwens ook prima lukken. Dit meng je door middel van een lepel bij de yoghurt en monchou. 


Vervolgens maak je het appeltje tot moes. De bodem van de ovenschaal bedek je met lange vingers die je met de niet-besuikerde kant eerst door de appelmoes haalt. In plaats van moes kun je trouwens ook appelsap gebruiken.


Daar overheen gaat ongeveer de helft van het yoghurt-aardbeienmengsel. Daarna weer een laag lange vingers en de rest van het mengsel. Daarbovenop doe je de andere helft van de aardbeien.

De hele schaal kan dan de koeling in om in enkele uren wat op te stijven.


Conclusie: het was héérlijk! Maar toch scoorde de apple crumble de meeste punten.

* het recept komt van lekkerensimpel.com.

14 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Lekker en vooral niet zo moeilijk. Probeer het eens...

      Verwijderen
  2. Ik ben dol op aardbeien. Op hun kleur, vorm en vooral hun geur. Ik eet ze iedere dag op brood en geniet er iedere dag weer van. Ik vind zelfs advertenties of recepten met foto"s van aardbeien leuk. Knip ze regelmatig uit en plak ze in mijn dagboek om de boel op te fleuren. Oh je en ik MOET een paar aardbeienplanten in de tuin hebben. De vogels en de kip eten de vruchten dan wel op maar dat maakt mij niet uit. Ze geven mij een vakantiegevoel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het helemaal met je eens. Behalve dan over de plantjes in de tuin, want ik erger me er teveel aan dat de vogels ermee vandoor gaan.

      Verwijderen
  3. Hmm dat ziet er zalig uit! Toch eet ik aardbeien het liefst uit het vuistje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Altijd goed, een tiramisu met fruit. Aardbeien combineren met appel(moes) zou ik zelf niet zo snel bedacht hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook niet. Maar het recept schreef het voor. Toevallig had ik toen nog een verkreukeld appeltje liggen, dus dacht ik: hoppa, doe er maar bij dan. Ik geloof alleen niet dat ik het echt terug heb geproefd.

      Verwijderen
  5. Dat klinkt als een heerlijk recept. Hier ook geen zomer zonder aardbeien!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Sjaantje,

    jaaa... aardbeien!
    Heerlijk!! Lijkt me een prima recept en het ziet er mooi uit ook nog...

    Ik ga het maken!
    Groetjes van Marlou

    .

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het ziet er ook nog prachtig uit ook. Ik ben ook dol op aardbeien trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen