dinsdag 20 oktober 2015

Springpunt #293

Ik was niet op zoek, maar liep er zomaar tegenaan.


Grappig. Ik kocht er eentje.

Het moet goed voor je conditie zijn, dat touwtje springen.* Wordt overal geadviseerd en Rocky deed het ook.



Ik probeerde hem vanmiddag in de tuin gelijk even uit.

Vroeger deed ik het regelmatig, maar ik wist het ècht niet meer. Dat je er steen - en steenkapot door gaat. Na een rondje of honderd, en dat is heus niet zoveel, moest ik bijna aan het zuurstof. Mijn kuiten stonden onder hoogspanning. Als een benauwde hijgende zeehond kwam ik weer binnen. Drie paar ogen keken me meewarig aan.

Uiteindelijk deed ik nog een rondje en kwam uit op 265 stuks. Dat staat gelijk aan een overbrugde afstand van 0,112 kilometer. Waar ze dat op baseren is mij een raadsel, maar ik vind het een geinig feitje. Honderd meter. Een kippen-stukje.Ik heb er ook calorieën mee verbrand, zegt het digitale metertje. Vier komma drie om precies te zijn.

Toch ga ik het morgen weer doen. Ik hou je op de hoogte hoelang ik het volhoud.

* De kracht van touwtje springen.

Het zou een van de meest effectieve  manieren zijn om energie te verbranden. Tegelijk werk je aan coördinatie,  uithoudingsvermogen, timing, balans, snelheid, kracht en explosiviteit. Het  materiaal voor deze super alles-in-een training? Een touwtje en een beetje  geduld.

In-spin-de-bocht-gaat-in
Wie heeft het niet gedaan  als kind? In je eentje of met heel de klas: Touwtjespringen. Maar ook voor  atleten is deze vorm van bewegen een goede manier om te werken aan kracht,  snelheid en explosiviteit. Met name de achillespezen, kuiten, enkel- en  voetspieren worden stevig aan het werk gezet. Met 10 minuten springen (120 skips  per minuut) verbruikt een 75 kg zware man ongeveer 130 calorieën. Hoe sneller je  springt, hoe hoger dit energieverbruik. 


Touwtjespringen net als  hardlopen? Touwspringen maakt deel uit van de zogenaamde plyometrische  training. Het doel van deze training is om in een zo kort mogelijke tijd een  grote hoeveelheid kracht te genereren. Vooral de snelle (type I) spiervezels  worden hierbij geactiveerd. Het lichaam maakt gebruik van ‘voorrek’ om meer  kracht om te kunnen zetten. Net zoals de achterwaartse beweging wanneer je een  bal ver wilt gooien, veert het lichaam licht in om vervolgens hoger uit te  komen. Een voordeel van touwtjespringen is dat het ook het bovenlichaam traint.  Zowel je schouders als armen en rug worden aan het werk gezet.

Verbetering van kracht, uithoudingsvermogen en snelheid
Door  twee keer per week plyometrische training toe te voegen aan je programma kun je  flinke vooruitgang boeken in kracht, uithoudingsvermogen en snelheid. Dit heeft  vooral te maken met een verbetering in motorische aansturing. Door de bewegingen  zo snel mogelijk uit te voeren worden de zenuwbanen geprikkeld zich te  ontwikkelen. Er ontstaan nieuwe zenuwbanen en al aanwezige zenuwbanen worden  beter in hun werk. Zo kunnen signalen vanuit de hersenen de spieren sneller  bereiken. Met meer reactievermogen en snelheid tot gevolg. Ook zorgt springen  voor een toename in de oxidatieve capaciteit (uithoudingvermogen) van de spier  en een toename in de oppervlakte van de spiervezels (en dus meer kracht). Tien  minuten touwtjespringen (120 skips per minuut) zou dezelfde verbetering in  uithouding opleveren als 6 minuten fietsen (3.2 km = 32 km per uur), 12 minuten  hardlopen (12 km/uur) of 12 minuten stevig doorzwemmen (700 meter).

Aerobe en anaerobe training Wanneer je minimaal 10  minuten continu aan het springen bent is er sprake van een goede aerobe prikkel  waarbij je tot wel 80% van je maximale hartslag kunt bereiken. Door de snelheid  van het springen op te voeren en de tijdsduur terug te brengen tot 30-120  seconden maak je er een goede anaerobe training van. Je hartslag kan hierbij  oplopen tot 100% van zijn maximum.

Drie keer je lichaamsgewicht, bij  elke sprong
Net zoals hardlopen is touwtjespringen een gewichtsdragende  activiteit. Hierdoor worden je botten gestimuleerd om extra botmassa aan te  maken. Met een betere botdichtheid als gevolg. Drie keer per week 5 minuten  touwspringen is voldoende om te zorgen voor een aanzienlijk betere botdichtheid.  Door slechts 2.5 cm hoog te springen moeten de botten al 1-3x het  lichaamsgewicht opvangen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten