zaterdag 26 mei 2018

Mijn Karwei -tje is af ► de Plantenbak DIY

Bouwmarkt workshop


Via de plaatselijke bouwmarkt heb ik inmiddels al 3 leuke workshops gevolgd. Middels mijn praatjes & plaatjes- blogs, hebben jullie daarvan mee kunnen genieten. Ik maakte eerst een plantenbak en een buitentrolley. Twee maanden geleden maakte ik een hoger model plantenbak en ik had jullie beloofd het resultaat hier weer te laten zien. 


Het liet even op zich wachten, want ik wilde er nog aanpassingen aan doen. Word ik dan overmoedig? Welnee, maar ik heb wel een praktische manier van kijken. En wilde ik deze plantenbak ook ècht met plezier gaan gebruiken, moest er na de workshop nog even aan verder geknutseld worden. Omdat ik niet bekend sta om mijn klus-tempo, duurde dat dus even. Maar. Het is zover.

Zelf maken


~ Uitnodiging Workshop Plantenbak ~

Dit was de uitnodiging en opdracht. Maak gratis een hoge plantenbak. Nou, dat is voor niets dus meneer de bouwmarkt. Daar wilde ik wel weer wat schroef en boor ervaringen voor op gaan doen.

~ De Bouwmarkt ~

Bij aankomst trof ik zo de werkplekken en bouwpakketten aan.

~ Schroefboormachine ~

Een stap voor stap beschrijving, mijn eigen trouwe accu-vriend en een aantal vriendelijke medewerkers waren aanwezig. Dus we konden van start.


Mijn ervaring met de vorige twee keer, ging zich nu uitbetalen. Want binnen no-time zat er één deel in elkaar.


En zowaar binnen de tijd, ja ja ik heb een beetje leren doorwerken, stond het loei zware eindresultaat in mijn karretje. Precies zoals het voorbeeld, dus ik was tevreden.

Aanpassingen



Nou. Bijna. Want ik wilde hem verrijdbaar hebben. Dus schroefde ik er thuis zwenkwieltjes onder. Altijd handig om deze in huis te hebben. Ze kosten namelijk best nog wel wat. 
Gratis tip van mij: gooi je iets weg waar wieltjes onder zitten (IKEA artikelen bijvoorbeeld), neem even de tijd om ze er onder uit te halen. Eens komt de dag dat je ze weer gebruiken kunt.

~ Whitewash ~

Ook vond ik het nodig dat de bleke hout look er af ging. Ja, ik weet ook wel, dat als ik hem lang genoeg buiten laat staan, hij vanzelf vergrijsd of groen van de aanslag wordt. Maar da vinnik gewoon nie so mooi.

Ik gaf hem een wit whitewash laagje. Voor een prikkie te koop bij de A*ction trouwens.

Uitdaging



Toen was er nóg een uitdaging. Heb je gezien hoe diep die plantenbak is? Véél dieper dan menig plantenwortel. Ik was niet van plan om dat zonder goede reden helemaal met aarde op te gaan vullen.

Ik verzon een list en maakte er een hogere bodem in. Daarvoor schroefde ik eerst 4 schroeven - ja what else - op de juiste hoogte.


Tekende daarna van een restdeel laminaat de hoekjes af.

Gereedschap


~ Decoupeerzaag ~

En ging voor het eerst van mijn lang zal ze leven een decoupeerzaag gebruiken. Laat ik dit zeggen, het plaatsen van het juiste zaagje vond ik de grootste uitdaging.

Verder is er niets moeilijks aan. Maar je moet het gewoon even durven doen. Met een restplankje is daar niks spannends aan.


Kijk dan. Netjes toch? Het paste perfect en was stevig genoeg om het gewicht van een lading aarde te dragen.

~ Worteldoek ~

Om het af te maken maakte ik er worteldoek in. Met een tacker. Ja ja, gereedschap hebben we wel. Nu de skills nog om het allemaal goed te gebruiken. Maar ik ben lerend hè.

Het resultaat


~ De Karwei Plantenbak ~

Nu staat er een laagblijvende vlinderstruik in. De Buddleja Free Petite 'Blue Heaven'.
Ik vind het een plaatje geworden.

Wéér een Karwei -tje klaar.

2 opmerkingen: