maandag 14 mei 2012

Moeders

Dit is voor alle moeders. Alle drukke moeders, alle vermoeide moeders, alle energieke moeders.

Dit is voor de moeders wiens achterste eraf vroor op bankjes langs het voetbalveld in alle vroegte op zaterdagochtend. Die moeders die ook wel in de kantine hadden kunnen kijken, maar dat niet deden. Want als hun kind dan zegt: 'Zag je mijn goal mama? ZAG je me'?, ze oprecht konden antwoorden:  'Tuurlijk zag ik jou, lieverd. Dat wil ik toch niet missen!'.

Dit is voor alle moeders wiens kinderen slachtoffer werden van zinloos geweld. En voor de moeders van de daders. En voor de moeders die dat soort dingen dan voorbij zien komen op het journaal, en hun gezonde, nietsvermoedende kinderen even extra knuffelen.

Dit is voor alle moeders wiens kinderen niet meer leven. Mijn hart gaat naar jullie uit.

Dit is voor de moeders die vier keer in 1 nacht het bed van hun kotsende peuter verschoonden, een mengsel van ketchup en sinas van de vloer veegden, hun bibberende koortskind in hun armen namen en zachtjes fluisterden: 'Het komt goed, liefje. Mama is bij jou.'

Dit is voor moeders die baby's kregen waar ze niet voor konden zorgen, en voor de moeders die die baby's een liefdevol thuis gaven.

Dit is voor de moeders die hun kinderen veters leerden strikken voor ze naar de kleuterschool gingen. En voor alle moeders die gewoon gingen voor klittenband.

Dit is voor de moeders die biologische groenten teelden, kookten en pureerden, en voor de moeders die gewoon een potje open draaiden.
Dit is voor de moeders die carpoolen en koekjes bakken en carnavalskostuums naaien, en voor alle moeders die dat niet doen.

Dit is voor moeders die midden in de nacht hun hand op de rug van hun slapende baby legden, om te zien of hij nog ademde. Dit is voor moeders die midden in de nacht wakker schrokken aan de keukentafel, wachtend tot hij thuiskwam na een avond stappen.

Dit is voor moeders die hun zoons een keer naar school sturen met een streng 'stel je niet aan, je mankeert niks', en een half uur later de juf aan de telefoon hadden met de vraag of ie NU METEEN kon worden opgehaald.

Dit is voor alle moeders die aan hun kinderen uitlegden waar de baby's vandaan komen. En voor al die moeders die zeiden, 'vraag maar aan je vader'.

Dit is voor de moeders die in de gang van het ziekenhuis met een zwaar hart wachten op de uitslag van een onderzoek, die het leven van hun kind zal veranderen.
En voor de moeders die met een vlaggenstok in hun hand en taart in de koelkast wachten op de uitslagen van een examen, die het leven van hun kind zal veranderen.

Dit is voor alle moeders die op hun lip beten toen hun dertienjarige een hanenkam op z'n hoofd liet scheren. En voor al die moeders van baby's die steeds maar bleven huilen, oneindig lang, en die zichzelf opsloten in de badkamer om het maar heel even niet te horen.

Dit is voor al die moeders die op kantoor komen met spuugvlekken op de schouders van hun jasje en een luier in hun tas.

Voor moeders die hun zoons leren koken en hun dochters leren een band te wisselen. Voor moeders die er alles voor over zouden hebben als ze hun eigen moeder nog een keer om raad konden vragen, en voor alle moeders die gèk worden van al dat ongevraagde advies.

Dit is voor moeders die hun dwarse puber zien afdwalen, en de woorden niet meer kunnen vinden om hem te bereiken.

Dit is voor peutermoeders die zich afvragen of hun kind ooit wel zindelijk zal worden. En voor volwassenen-moeders, die leren loslaten. Voor werkende moeders en thuisblijfmoeders. Voor single moeders en getrouwde moeders. Dit is voor jullie allemaal:

Fijne moederdag gehad?