woensdag 31 oktober 2012

Wereld Record

zaterdag 28 september 2012



het record zelfst.naamw.



Uitspraak: [rəˈkɔ:r]
Verbuigingen: record|s (meerv.)

beste prestatie



Voorbeelden:
 `wereldrecord`,
 `je persoonlijk record verbeteren`






een record breken   (een nog betere prestatie leveren dan het bestaande record) 
 
 

Dit is wat een woordenboek vertelt over een wereldrecord.

Een andere prima vertaling zou kunnen zijn: ogenschijnlijk onbereikbaar. Mits je Epke Zonderland heet natuurlijk, of Sven Kramer.
Maar wij gewone stervelingen komen meestal niet dichterbij dan wat we erover lezen in het World Guinness Book of Records of ervan zien op TV. Zo verging het ons ook.


Tot er in Schiedam een aantal wijze mannen met te veel ideëen en te weinig bescheidenheid het idee kregen om Schiedam weer terug op de kaart te zetten. Dat was wél nodig moet u weten, want we hebben in onze stad wat dingetjes te stellen gehad met onze Barones de Burgemeesteres. Het was haar motto: We zetten Schiedam op de kaart!
Ik ben haar eeuwig dankbaar dat ze enkele jaren terug De Echte Sinterklaas voor zijn intocht naar onze stad haalde. Dat werd een hele speciale dag, ook voor de volwassen mij. Maar dat tegenwoordig iedereen weet waar Schiedam ligt en dat de kranten bol hebben gestaan met negatieve publiciteit was een ongewenst cadeautje. En we zijn er nog niet klaar mee, maar dit ter zijde.


Schiedam moest weer terug op de kaart. De wijze mannen smeedden een plan, een ludiek plan, maar daarvoor was wél de hulp nodig van een mannetje of 6500.
WE zouden een wereldrecordpoging gaan doen, wat zeg ik, WE zouden er gelijk twéé gaan doen.

Jongste hoorde er voor het eerst van, bij zijn Judoclub, want die had zich opgegeven om mee te gaan helpen. Hij vond het een puik plan. Man, een wereldrecord, daar droomde hij al jaren van.


Wekenlang zagen we overal oproepjes verschijnen. WE gaan het wereldrecord Lipdub verbreken. Wie helpt en doet er mee?

Inmiddels wist Jongste ook dat een lipdub een videoclip is, die bestaat uit één lang shot waarin een groep mensen al lopend en dansend een liedje playbackt. Hij zou afwisselend lopend, rijdend en varend opgenomen worden volgens een route van 1,4 kilometer door het historisch centrum van Schiedam en dwars door drie markante gebouwen.
De bedoeling was om én de langste videoclip ooit te maken én dat met de meeste deelnemers te doen. Dat alles zou moeten zorgen voor een ongekend hoog aantal hits op youtube, zoals dat ook bij voorgaande recordhouders was gegaan.


Hij ging met zijn club oefenen in de stad op De Plek die de organisatie voor hen bedacht had. Via hen zou de cameraman het stadhuis ingaan en daar verder filmen.


Ze probeerden met elkaar uit hoe ze dan het beste konden staan en bewegen, want weet je, dat valt niet mee, want het duurt maar enkele seconden en je wilt met zijn allen wél goed in beeld.


En zo werd het zaterdag. De stad was onrustig en stond volledig op zijn kop. We posteerden ons op De Plek, daar bij 2 minuut 40. Elke seconde en elke meter was vooraf minitieus vastgelegd en doorberekend door de organisatie. Want alles moest kloppen.


Omdat deze dag samenviel met de Schiedamse Brandersfeesten was er veel volk in de stad. Men bleef hangen, nieuwsgierig naar wat er te gebeuren stond. Dat was ook precies de bedoeling, want iedereen die in beeld zou komen en zijn handen de lucht in zou steken of zou zwaaien met een vlaggetje, werd geteld en was automatisch deelnemer.


Overal vrolijke mensen. Uitgedost. Veel zwart en geel - de kleuren van de stad. Er hing een opgewonden sfeer. De spanning zinderde door de stad. Er broeide iets. 
Radio Schiedam zond de muziek van de lipdub uit en doordat overal ramen en deuren openstonden en men masssaal afstemden op deze zender, hoorden we het gezamenlijk aftellen luid en duidelijk. We waren begonnen!




Uiteindelijk zijn er 4 opnames gemaakt. De eerste drie gingen niet goed. Eén keer werd de opname onderweg abrupt afgebroken omdat er iemand tegen de cameraman was opgelopen en daardoor de opname werd onderbroken. Bij de andere twee liep het einde van de film niet synchroom met het einde van de muziek. Ook afgekeurd dus.
Toen na de vierde poging door de stad galmde dat Het Gelukt Was en alles er op stond zwol het gejuich aan.


Nu kwam het spannendste deel, want zoveel mensen als er bij de eerste poging langs de kant stonden, zoveel waren er aan het eind niet meer. De notaris gaf uiteindelijk het verlossende antwoord. De definitieve telling aan de hand van de beelden moest nog plaatsvinden, maar samen met zijn 50 vrijwilligers onderweg had hij in elk geval méér mensen geteld dan bij het oude record op naam van het Spaanse plaatsje Vic, dat stond op 5711.


Gaaf was het. Er kwam geen podium aan te pas en er werden geen medailles uitgereikt. Maar man wat waren we trots toen we 's avonds de berichtgevingen op TV zagen.
Na 2 dagen stond de hele lipdub online en met een grote grijns keken we ernaar. Toen pas zagen we al die andere lokaties en mensen. Toen pas herkenden we zovelen waarvan we wisten dat ze mee zouden doen, maar ook hen waarvan we dat niet hadden geweten. Het leek bijna wel een reunie.


Volgend jaar is het weer Kinderboekenweek en hij weet allang voor welk boek hij gaat sparen. Die nieuwe, van 2014. Want daar staat ie dan zelf in.
Met 2, jawel TWEE, wereldrecords. Hij was één van die 7331 deelnemers en stond op punt 2 minuut 40 van de 11 minuut 32 durende videoclip. Het oude record van de Amerikaanse stad Grand Rapids was met ruim twee minuten verbeterd, want het stond eerst op 8 minuut 49.
Hoe cool is dat?
Regie, kom er maar in met die violen!