maandag 11 mei 2020

Kruidkoek

Toen mijn bakkerijtje net draaide, wilden zij en haar moeder wel mijn boterkoek proberen. In ruil kreeg ik twee mixen van de Schiedamse molen. Inmidddels weet ik dat zij daar regelmatig in functie is. Nee, niet als molenaar, dat dan weer niet.

Dat haar ouders de boterkoek lekker vinden, beschouw ik als een groot compliment. Omdat naar mijn idee, zij de generatie zijn die weten hoe een echte boterkoek hoort te smaken.

En weet je wat ik afgelopen week hoorde? Zij doet in deze Corona-tijd de boodschappen voor haar ouders. Onderaan het boodschappenlijstje van afgelopen week stond 'boterkoek'. Is het geen giller? Natuurlijk maakte ik die voor hen. Zo gebeurd.


Intussen had zij als eens gevraagd of ik haar mixen al had gebruikt. Maar door de onverwachte drukte in mijn bakkerijtje was het er nog niet van gekomen.

Vandaag wel. Het was simpel. Althans, op papier. De laatste tijd gebruik ik geen mixen en pakketten, en ben ik dus meer aan het rommelen met verschillende ingrediënten door elkaar rammelen.




Nu hoefde ik alleen lauwe melk bij de mix te gooien. Dat resulteerde in één dikke, kleffe massa. Zeven keer las ik de beschrijving over en ja, ik had echt de juiste hoeveelheid melk gebruikt. Eventueel kon er een ei naar wens toegevoegd worden. Dat deed ik en toen leek het alsnog ergens op.

Ik stortte het in de siliconen bakvorrn, die ik overigens binnenkort allemaal - alle siliconen bakvormen die ik bezit bedoel ik - op ga ruimen. Ik merk namelijk dat ik ze altijd laat staan en liever de roestvrijstalen gebruik. Ze nemen dus ruimte in, die ik liever vrij hou voor nieuwe materialen die op mijn wensenlijstje staan. 

Een voedseldroger bijvoorbeeld. Een wat?? Ja, dat dacht ik ook toen ik er voor het eerst over las. Maar na doorlezen begreep ik dat dit precies is wat ik nodig heb als ik straks meer wil leren over het decoreren van koekjes met icing. Je weet wel, zoals met die katten- en autokoekjes die ik al eens maakte. Ik heb ondervonden dat deze koekjes zacht worden, en daar gaat die voedseldroger dus bij helpen straks. Als ik het allemaal goed begrepen heb en er mee om kan gaan tenminste. Ik zie daar een uitdaging.


 

Maar om even terug te komen op de siliconen bakvormen...gebruik je ze wel graag, geef me een seintje.
Misschien heb ik dan iets voor je.


Afijn, de kruidkoek kon de oven in. Op een lagere stand en met een kortere baktijd dan aangegeven. Hij kwam goed omhoog, maar zag er uiteindelijk toch nog compact uit.



Dat bleek hij ook te zijn. Maar. De smaak was helemaal prima en gedoopt in de vanillevla bleek het een lekkernij.

5 opmerkingen:

  1. Ik ben ook geen fan van siliconen bakvormen. Leuk geschreven! Wij zijn fan van de Soezie bakmix voor kruidcake, maar ik mix zelf ook graag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mmmmmmmmmmmmmm dat ziet er weer tof uit sjaantje,
    het is elke dag feest bij jullie :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ha Sjaantje,

    lijkt mij heerlijk hoor!
    Ik vind sowieso alles wat zelfgemaakt is lekker!
    Daar zit gewoon "liefde" in. Echt waar!!

    Liefs, Marlou

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er lekker uit Sjaantje.
    Jij kan bakken!

    BeantwoordenVerwijderen