zondag 24 maart 2019

Zo maak je een heerlijke boterkoek

Ik ben een lekkerbek. Met heel veel favorieten. Een aantal daarvan zijn gekoppeld aan dierbaren. Je kent dat wel. De snoepjes die opa vroeger altijd uitdeelde. De oliebollen van de buurvrouw.

De meeste herinneringen heb ik aan mijn moeder. 
Haar verse frietjes, gemaakt van door haar zelf heel dun gesneden aardappelen. Haar hachee en bruine bonen met sla, waarna de volgende 24 uur, de twee vierkante meters rondom mij een no-go-area werden. Haar ijzerkoekjes én haar rumtaart - altijd nèt iets te sterk alcoholisch, maar o zo lekker. 

Dan was er ook de onovertroffen tomatensoep van oma Rademaker. Èn de boterkoek van tante Martha. Die heb ik nooit ergens anders lekkerder gegeten.


Regelmatig maakte ik er zelf eentje, omdat het echt mijn lievelings is voor bij de koffie. En voor na het werk, voor als ik in de tuin heb gewerkt of een telefoontje heb beantwoord. Gewoon. Altijd dus mijn lievelings.

Meestal maakte ik er eentje met behulp van zo'n pak uit de supermarkt.
Daar kwamen prima koeken uit, maar géén boterkoek. Qua samenstelling leek het altijd meer op een cake. Smaak prima, maar gort droog.

Daardoor begreep ik al wel, dat ingrediënten alleen niet het succes bepalen. Het type oven, de baktemperatuur en de baktijd zijn evenzeer van belang. De ultieme boterkoek is wat mij betreft smeuïg in het midden en met een knapperig korstje aan de rand.



Een tijdje terug startte ik daarom een projectje. Ik ging op zoek naar de ultieme boterkoek.

Op de site van Hans *klik, de vorige winnaar van Heel Holland Bakt, staan veel basisrecepten. Ook van boterkoek. Ik volgde exact zijn instructies. Leerde intussen wat het verschil is tussen patent-bloem en tarwe-bloem. Kocht een rasp en vond uit hoe je daar citroenrasp mee maakt.



Het kwam een beetje donker en droog uit de oven. Ik maakte er nog eentje met een ander recept en varieerde met de temperatuur en baktijd, om de verschillen te ontdekken.



De heren hier vonden ze allemaal perfect. Met een voorkeur voor de 'plakkerige' variant. 
Maar perfect, dat waren ze natuurlijk geen van allen. 


Dat is er maar eentje en dat is die van tante Martha.



Dus vroeg ik haar om haar recept en legde deze naast degene die ik uitgeprobeerd had. 
Ik zag verschillen. In hoeveelheden kristal- en basterdsuiker. In wel of geen ei. In wel of niet je deeg een uurtje in de koelkast laten rusten. Ook in baktijd.



Ik rook het al toen hij uit de oven kwam. Dit kwam héél dichtbij de ideale boterkoek.


Als laatste variant gooide ik alle positieve punten bij elkaar op één papiertje en dat is mijn recept geworden. Het is eigenlijk ontzettend eenvoudig om te maken en héél snel klaar. 
Hij is ook altijd heel snel op trouwens. 



Dit is hoe ik het doe. Ik zet klaar:

- 225 gram ongezouten roomboter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 2 gram zout
- 250 gram tarwebloem
- citroenrasp van een halve citroen (dit laat ik ook wel eens weg. Nèt zo lekker.
- een heel klein beetje melk



- Maak blokjes van de boter die net uit de koelkast komt.
- Mix dit in een beslagkom met de basterdsuiker.
- Voeg zout en eventueel citroenrasp toe.
- Doe dan pas, beetje bij beetje, de bloem erbij en kneed dit met de hand of mixer tot      een samenhangend geheel.
- Vet de gesloten bakvorm in.
- Verwarm je oven voor (mijn heteluchtoven van de combi-magnetron gaat op 200°).
- Doe het deeg zo plat mogelijk in de vorm. Dit kan je doen met vochtige handen of met de natte, bolle kant van een lepel.
- Smeer de bovenkant in met een klein beetje melk.
- Maak met een vork een geinig patroontje in het deeg.
- Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak deze in 16 minuten klaar.



Wanneer je het geduld kunt opbrengen om hem niet gelijk  op te eten maar eerst minimaal een uur in de koelkast te leggen, gaat de boter in de koek steviger worden. Met een krokant buitenrandje.
Dan is hij is daarna op zijn allerlekkerst. Stel dat alles niet in één keer op gaat - ik zeg stel hè - bewaar hem dan ook in de koelkast.

Tot zover dit bak bericht. Wat zal ik nu voor een project gaan verzinnen?

1 opmerking:

  1. Oh, ik houd van boterkoek!! Wel een beetje balen dat ik dit nu lees en er geen boterkoek voorhanden is.

    BeantwoordenVerwijderen