dinsdag 25 december 2018

Kerst 2018

Kerstpost.

Over een jaar of twintig weten de jongeren waarschijnlijk niet meer wat het is, papieren kerstkaarten versturen. Ik wél, want ik ben ermee opgegroeid.

Vijftien jaar geleden, toen we samen twee knulletjes van één en vier jaar oud hadden, leek het me leuk om een persoonlijke gezins-kerstkaart in elkaar te flansen. Dat deed ik. Geen idee of de ontvangers het leuk vonden, maar ík vond het leuk.

Dus het jaar daarna maakte ik er wéér eentje. En in 2006 opnieuw één. Toen was er een traditie geboren. Via deze link *klik zijn ze allemaal terug te zien, mocht je dat leuk vinden.

Nu dus de vijftiende kaart op rij. Ik garandeer je, wanneer niemand meer kerstkaarten stuurt, doe ik dat nog steeds. Mits ik nog in staat ben hem zelf te maken.

Dit jaar ben ik gaan stoeien met het programma Gimp. Dat is een gratis fotobewerkingsprogramma, dat veel overeenkomsten kent met het welbekende Photoshop. Behalve dan de aanschafprijs. Met behulp van YouTube filmpjes maakte ik het me een heel klein beetje eigen. Het vraagt veel oefening en vlieguren om daar mooie dingen mee te doen. Zover ben ik nog lang niet. Maar in de tijd die ik had - natuurlijk begon ik ook veel te laat aan dit jaarlijkse project - ontstond er, laagje voor laagje, iets op mijn beeldscherm.

~ 2018 ~

Het rondbrengen en rondsturen luidt voor mij elk jaar de kerstperiode in.

Inmiddels staat de boom en hangt er van alles in. Ik vind het een kl*te klus dat hele optuig-gedoe, elke keer weer. Maar als hij dan aangekleed is, staat er een boom boordevol verhalen en geschiedenis.


De grond eronder ligt bezaaid met kleine cadeautjes. De koelkast is gevuld met lekkers.


Vanavond bakte ik kerstkoekjes. Die we oppeuzelden tijdens All You Need Is Love.

Zo is het goed. Zo wordt het langzaam echt Kerst.

Ik hoop dat het ook voor jou een fijne Kerst wordt. Veel mensen komen deze dagen bij elkaar. Geniet daarvan. Er zullen ook mensen gemist worden, dat geeft pijn. Niks is vanzelfsprekend en morgen kan zomaar alles anders zijn. Daarom: wees lief voor elkaar. Maak het elkaar makkelijker, door niet steeds tegenover elkaar te gaan staan. De waarheid ligt echt veel vaker ergens in het midden en niet aan de uiteinden. En: pas goed op elkaar. Als we allemaal naar iémand omkijken, staat niemand er alleen voor.

1 opmerking:

  1. Ik kijk elk jaar uit naar jullie kaart! En ik ben er trots op dat ik vele versies voorbij heb mogen zien komen.
    Ook bij ons dit keer weer een kerstkaart, hoewel ik er zelf elk jaar steeds minder krijg.

    BeantwoordenVerwijderen