zondag 29 april 2012

Loop naar de pomp!


Het kan weer.


Vrijdag is er geschiedenis her- en geschreven in "ons dorp". De waterpomp is terug in Kethel.


In 1898, tijdens het kroningsjaar van Koningin Wilhelmina, regelde raadslid Jacobus Verspeek samen met de dorpsdokter een pomp met een filterbak, aangesloten op de verderop gelegen Poldervaart. Een enorme vooruitgang. Geen gedoe meer met het juk op de schouders, emmers en teiltjes bij de vuile Kerklaanvaart. Schoon drinkwater.


In 1914 verdween de pomp omdat het dorp aangesloten werd op de drinkwaterleiding van Schiedam en niemand weet waar hij is gebleven. Maar een kleine twee jaar geleden stond Kethellapper Peter Staal in Voorschoten, oog in oog met een soortgelijke pomp. Hij ontdekte dat de originele mal ergens in Brabant opgeslagen stond bij een gespecialiseerd bedrijf, dat gietijzeren monumenten conserveert en restaureert.
Vanaf die dag heeft hij zich hard gemaakt om de Verspeekpomp terug in Kethel te krijgen.


Hij peilde eerst de mening van dorpsbewoners en zocht steun. Wij zorgden voor onze handtekening op de steunbetuiging.


Er kwam een Verspeek Cake. Wij kochten hem en smulden ervan.


Het lukte om de sponsorloop van de basisschool om te zetten in een waterloop en met elkaar haalde de jeugd ruim 2400 Euro op.


Het lukte om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. De gemeente ging aan de slag en bereidde de aansluitingen op de waterleiding voor.


En toen was het feest! De pomp stond en zou officieel onthuld worden.
Doordat de dorpsschool een prominente bijdrage leverde aan het geheel stond ik er samen met mijn camera met mijn neus bovenop. Officieel uitgenodigd en in functie zal ik maar zeggen.


In de ochtend werd de werking van de pomp door de onderbouw leerlingen getest en het water geproefd. Daarna werd hij mooi ingepakt voor het middagprogramma.


In de middag verzamelden de burgemeester, bestuursleden, donateurs, dorpsbewoners en heel veel geinteresseerden zich op het dorpspleint. Het was druk!
Intussen werd er in de schoolhal door leerlingen en het harmonieorkest geoefend op de liederen die ze straks in het echie moesten presenteren. Twee emmertjes water halen. Echt heel leuk voor 10, 11 en 12 jarigen - not.


Rond twee uur werd het officiĆ«le deel geopend door de aankomst van de plaatselijke Tamboer-, Trompetter- & Majorettekorps Juliana, gevolgd door de bovenbouwleerlingen en leraren. Ik vond het hilarisch. Het was tijdens de hele optocht knettervals!


Na een klein uur formaliteiten werd de pomp dan eindelijk onthuld door de burgemeester en de kleinzoon van Jacobus, Hans Verspeek. Het heeft wel wat, vind ik.


De grote gietijzeren Verspeekpomp is terug in Kethel!



~ Ik vond een foto waar ik ook op sta ~