maandag 12 april 2021

Steun de horeca in Leiden

 zondag 21 maart 2021


Een gezamenlijke vrije zondag, gaf ons weer de kans om een 'steun-de-horeca-wandeling' te doen. 
Na twee keer Delft, en een keer Dordrecht en Vlaardingen te hebben aangedaan, kozen we nu voor Leiden. Een half uurtje rijden en voor ons een stad die we helemaal niet goed kenden.


Haagse Robbie en zijn vrouw wilden weer aansluiten en dus spraken we af bij Museum Volkenkunde, naast de Morspoort uit 1669. Dit is de westelijke stadspoort van Leiden. Dit rijksmonument, een poort met een achtkantige koepel, deed lange tijd dienst als gevangenis en is nu één van de twee nog overgebleven oorspronkelijke acht stadspoorten.


Al wachtend doodden we de tijd met het oppikken van een geocache. We waren er tenslotte toch. En het spotten van dit pandje, waarvan mijn zusters hart toch even sneller ging kloppen.


Na een eerste koffie-to-go begonnen we onze wandeling. Geen stap voor stap beschrijving, maar een uiterst summiere plattegrond dit keer. Maar daarvoor hadden we onze eigen speurneus in ons midden. No problemo.


Hier leerde ik al het eerste feit over Leiden. Rembrandt van Rijn is er geboren. In 1606 als 9e kind van een molenaar. We liepen over de Rembrandtbrug, door de Weddesteeg over de Rembrandtplaats. 
Langs zijn geboorteplek. Zijn geboortehuis zelf is helaas door de stad afgebroken.


Via het Noordeinde liepen we over de Oude Varkenmarkt. Daar passeerden we deze gerestaureerde Doelenpoort. Deze stamt uit 1645 en gaf vroeger toegang tot de Leidse Schutterij. 


Van daaruit langs de gebouwen van de universiteit. Tot we uitkwamen bij de Horus Botanicus aan de Rapenburg. 


De oudste botanische tuin van Nederland, aangelegd in 1590. Hét groene hart van Leiden. 


Als het land weer open gaat, zou ik hier graag eens terugkomen.


Vanaf hier gingen de heren op jacht naar het eerste biertje.

 

In de Bakkersteeg vonden we Babbels, waar net het reclamebord buiten gezet werd en de deur geopend. Je mocht er niet buiten zitten, geen bier uit een flesje drinken én niet van het toilet gebruik maken.


Officieel dan. Wij deden het alle drie. Met voor de dames een smoothie. Reuze gezond, zo'n wandeling hè?


Het was fris en winderig, dus al snel vervolgden we onze weg.


Er viel van alles te zien en ontdekken onderweg.


Hier moesten we aan Rapunzel denken. Het was niet te herleiden of de plant nu vanaf de grond omhoog groeide, of juist vanuit het raam naar beneden.


Aanbeland in de Kloksteeg...


...liepen we tegen de Pieterskerk aan. Een laat gotische kerk en de oudste kerk van Leiden. Deze kerk is opgebouwd in fases, omdat er niet altijd financiële middelen voorhanden waren. Uiteindelijk heeft het hele bouwproces 180 jaar gekost.


Van daar vervolgden we onze weg langs het stadhuis, langs de Nieuwe Rijn over de Vismarkt, recht op de historische Koornbrug af. Nu waren we in het hart van de stad. Al in 1642 werd van deze brug de eerste steen gelegd. Alleen de onderkant stamt nog uit deze tijd. In 1824 werd de overkapping geplaatst, om zo de koopwaar te beschermen.


Eeuwenlang werd er op deze brug koren - wat anders? - verhandeld. Onder het dak werd het koren opgeslagen. De gaten in het plafond dienden als ventilatie. 
In 1978 vond er een restauratie plaats, waarbij alle zuilen vervangen werden en er een gedeeltelijk vernieuwde kapconstructie ontstond.

In maart 2007 vond er nóg een restauratie plaats, wegens aantasting van de brug door houtrot en schimmels. Ik vind het geweldig hoe deze stad omgaat met haar historische gebouwen en daar zuinig op lijkt te zijn.


Inmiddels was ik dan ook aardig gecharmeerd geraakt van deze stad. Ik wist niet dat het zoveel mooie gebouwen bevat.

Opeens stonden we voor een volgend hoogtepunt: de Burcht van Leiden.
Het bevindt zich hoog boven en midden in de stad, op een kunstmatige gras heuvel. Op de plek waar de twee armen van de Rijn samenvloeien. In de 9e en 10 eeuw was deze locatie een omheinde vluchtplek voor mensen en hun vee tegen mogelijke belagers.

De burcht heeft tegenwoordig een doorsnede van 35,5 meter en het muurwerk is gemiddeld 6,2 meter hoog. Het deed echt sprookjesachtig aan.


"We gaan toch wel even boven kijken? " De helft vond van niet, maar mijn helft ging deze kans niet aan zich voorbij laten gaan. Natúúrlijk ging ik die klim naar boven maken. Boven gekomen liepen we de burcht rond en dit gaf vanuit verschillende hoeken een prachtig uitzicht over de stad.


Echt, ik waande me bijna in het buitenland.


Kijk dan hoe imposant, die Hooglandse Kerk. 


Beneden gekomen waren we weer een kwartet en vervolgden we onze wandeling.


Langs de watertjes waar mensen bootjes voor hun huizen hadden liggen. Of een trap, waarschijnlijk om hun duikboot te bereiken.


Na weer wat (kilo)meters lopen waren we bij de Zijlpoort. De tweede overgebleven stadspoort. 
Hier eindigde onze officiële wandeling. Beetje apart, want we waren nog niet terug bij het beginpunt. Deze wandeling was dus geen rondje. Maar ach. Wij hadden onze speurneus bij ons.


Die loodste ons terug via de binnenstad en langs de Hartebrugkerk in de Haarlemerstraat. 


Of eigenlijk, er dwars doorheen, want we hebben er allemaal een kaarsje ontstoken. 

Toen hadden we er negen kilometers op zitten en trek. Met een broodje gyros sloten we deze middag af. Samenvattend: Leiden is een prachtige stad. Gaat dat zien!

8 opmerkingen:

  1. wat een schitterende stad is het toch hé,
    ik woonde jaren heel dichtbij :-)
    prachtig sjaantje, wat een toer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het heeft me echt verrast en ik heb er van genoten. Ga zeker terug, bijvoorbeeld als de terrassen open zijn en ik ook naar de Hortus kan.

      Verwijderen
  2. Hoie, ik kwam van blog "Ik kan vliegen" van Marlou af en zag je naam staan en ik dacht ik ga er eens op drukken want het is altijd wel leuk om te zien wat een ander zoal post. Leiden is een gezellige stad waar veel is te zien en te ontdekken. Zelf ben ik er heel lang niet meer geweest maar ik geniet ook van de blogjes van andere die er er ook veel uit laat zien en nu genoot ik van jou momenten. En wellicht tot een andermaal. Groetjes Tine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Tine, altijd leuk als er iemand voor het eerst komt kijken hier. Ik ben een echte huis-tuin-en-keuken-blogger. Zonder vast thema of vormgeving. Voornaamste doel is ons gewone leven verhalen, om later op terug te kunnen kijken en (alsnog) te koesteren wat we hebben. Wie het leuk vindt om (af en toe) mee te lezen, is van harte welkom.

      Verwijderen
    2. Dank je wel voor reactie terug en heb je bij mijn leeslijst gezet. Ook mijn 2 websites zijn dit en ook op mijn YT kanaal is een vorm van herinneringen voor het geval we niet meer kunnen wandelen. Ik schrijf ook heel divers van wat ik meemaakt en wat me raakt. Of een medemens wat steun te geven door mijn woorden. Ook bedankt voor je reactie op de natuur website waar ik ook een reactie heb terug gezet. Groetjes Tine P.s ik typ maar met 2 wijsvingers dus ik ben niet zo rap als jij. �� De andere willen niet meer rechtstaan. Ik reageer nu even met mijn andere website.

      Verwijderen
  3. Wat leuk om Leiden te zien. Ben opgegroeid in een dorp ernaast maar ging naar de middelbare school in Leiden en natuurlijk van het uitgaansleven genoten ! Groeten, Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk om te lezen hoe iemand mijn geboorte stad vind!

    BeantwoordenVerwijderen