zaterdag 12 december 2020

Een boom met een verhaal


Hij staat weer, onze kerstboom. Een week later dan gewoonlijk. En hij is ook iets korter uitgevallen. 
We rijden tegenwoordig in een kleinere auto en daar hadden de mannen zich even in vergist. Maar doordat ze laat waren, viel er geen grote boom meer te kiezen. Eigenlijk kwam hij ontevreden thuis met zijn aankoop. Maar ik vind hem perfect.

Ik zie elk jaar op tegen het hele optuig- en versiergebeuren. Al die ´pestzooi´ op zolder uitzoeken en naar beneden sjouwen. Dit jaar was het een fluitje van een cent. Ik heb namelijk vorig jaar alles dat ik niet meer gebruikte, of waarvan ik geen zin had het allemaal neer te zetten en dus weer direct achter het schot terug wilde plaatsten, weg gebracht naar de kringloop.

- van Oudste -

Ja, ik miste dingen dit jaar. Maar niet in de betekenis dat ik het graag had willen gebruiken. Nee hoor, opgeruimd staat netjes. Ik was zó klaar en had niet het gevoel dat het hele huis vol puinzooi stond te ver-rommelen.

- van Jongste - 

Onze boom is één grote, kleurige toverbal. Geen stemmig geheel, geen overheersende sfeer, kleur of stijl. Maar een mengeling van nostalgie, geschiedenis en herinneringen.

-  Jongste zocht eens een Koekiemonster voor zijn broer uit - 

We hebben hangers van mijn ouders, schoonouders én ouderlijk huis. En ja, dat zijn drie huishoudens en geen twee - ik ben niet in de war. Nog niet.

- en Oudste koos Peppa Big voor zijn broertje -

Ook kocht ik in het geboortejaar van Oudste iets speciaal voor hem. En het jaar daarna weer en voor ik het wist was ik een gezinstraditie begonnen. Nog steeds koop ik elk jaar iets voor beide jongens, soms met hun hulp, voor in de boom. Met het idee dat als zij ooit op zich zelf gaan wonen, ze elk hun eigen doos met kerstboom versiering mee krijgen.

- Deze kreeg ik van mijn vader - 

Wanneer het zover is, blijven wij dus samen achter met een behoorlijk lege boom.
Niet helemaal leeg hoor. Want de laatste jaren krijg ik van mijn vader ook allerlei bijzondere en symbolische kersthangers. Die zijn me dierbaar.


Dus hij staat, de boom. Ik heb alles weer door mijn handen laten gaan en heb het met zorg een plekje gegeven. Hij straalt. Ik vind het weer een plaatje. 

Morgen de piek er nog op en dan is hij helemaal klaar voor de laatste weken van 2020.



5 opmerkingen:

  1. Mooi, vooral ook al die speciale herinneringen erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooi verhaal en wat een mooie boom vol herinneringen, grz mo��

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Sjaantje,

    het is een prachtige nostalgische rustieke schitterende boom geworden.
    Wat leuk, al die verhalen bij elke bal...

    ❤️

    groetje svan Marlou

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik houd van kerstbomen met een verhaal. De onze heeft dat ook : )

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat zijn toch de mooist versierde bomen. Bij ons komt er elk jaar een niet te groot chinees gedrocht van de trap die ik met de tijd (guilty pleasure) meer ben gaan waarderen. Vroeger thuis was de boom optuigen ook een speciaal moment maar met het huis uitgaan is dat verloren gegaan. Toch eens aan mijn moeder vragen of er nog bijzondere ballen over zijn of dat alles in de loop der jaren gesneuveld is.

    BeantwoordenVerwijderen