vrijdag 12 februari 2021

Koekjesbakchallenge

zondag 31 januari 2021 

Het zal jullie vast niet verbazen dat ik graag kijk naar Heel Holland Bakt op Max TV. Helemaal onze doel(leeftijds)groep. Ik vergaap me aan alles wat ze daar kunnen en verbaas me over de termen die ze er rondstrooien. Sinds ik zelf vaker bak en nieuwe dingen probeer, versta ik ze beter. Nu weet ik bijvoorbeeld wat ze bedoelen als ze het over blind bakken en ganache hebben. Maar wat ze daar maken gaat nog ver boven mijn petje.


Dit jaar was er voor het eerst een Heel Holland Bakt Kids. Dat heb ik ook gezien, voornamelijk omdat ik hoopte dat dit meer van mijn bak-niveau zou zijn.


De serie werd gewonnen door de toen negen jarige en aanstekelijk vrolijke Saar en haar moeder Francis. Toen zij aankondigden een koekjesbakchallenge te organiseren vanuit hun keuken, besloot ik mee te doen. 


Het doel was om op één tijdstip met zoveel mogelijk mensen tegelijk koekjes te bakken. Door een mooie subsidie mochten ze ook honderdvijftig bakpakketten weggeven aan in Gouda woonachtige kinderen.


Regenboog swirl koekjes zouden het worden. Typisch een koekje dat ik niet snel op eigen initiatief zou maken, door de flinke hoeveelheid kleuren en dito eetbare kleurstof. Maar hé, het zag er wél super vrolijk uit.


Ik begon die zondagmiddag om half twee met het klaar zetten en afwegen van alle benodigdheden. Laptopje erbij en wachten op de live stream. Of eerlijk gezegd, eerst nog even uitzoeken hoe dat eigenlijk moest, zo'n live stream. Tja, ik zei het toch? Max vijftig plusser.

 

Vlak na twee uur had ik contact en ging het beginnen. 


Eerst het deeg maken en kneden met de controle check van de enige echte Robèrt. 'Pak een stukje deeg, rol het tot een rolletje en vouw het dubbel. Breekt het, dan moet je verder kneden. Buigt het mee, dan heb je een mooi deegje.' 
Dat trucje beheers ik inmiddels.


Toen moest het in zessen verdeeld. Want ja, de regenboog bestaat uit zes kleuren. Dat was ook nog niet heel ingewikkeld. Lang leve de digitale weegschaal.


Vanaf hier moest ik hard gaan werken. De kleuren moesten er in gekneed worden en dat viel niet mee. Tenminste, om dit te doen in het tempo van de dames op mijn scherm. Maar ja, zij waren ook met twee hè? Het was een beste krachttraining.


Nadat het gekoeld was in de koelkast (waar anders, want in dit weekend was het buiten nog bijna voorjaar) moest het heel dun uitgerold worden.


Tegen de tijd dat ik bij kleur vier was ging het beter.


De volgende stap was het oprollen van de plakken. Hèt moment waarop ik door de mand viel. Want mijn plakken waren niet allemaal van hetzelfde formaat en ik zit duidelijk ook niet echt op strak oprollen.

Toch kon ik hier het regenboog effect al zien.


De opgerolde plakken moesten weer een poosje koelen, zodat er later eenvoudig plakjes van gesneden konden worden. Jongste zag het liggen en zei: "Hé, heb je wortels gemaakt?" En Oudste grinnikte: "Dàt ziet er gelukkig niet uit als een chemisch koekje". Kijk. Dat is een fijne stimulans om door te zetten hè?


De koude rollen moest ik door de gekleurde sprinkels rollen en daarna mochten de rollen in de lengte en toen in plakjes gesneden worden.


En toen zag ik de regenbogen en swirls. Nou ja, bogen waren het niet helemaal.
Maar kleurrijk waren ze zeker.


Eenmaal uit de oven bleken het erg lekkere roomboterkoekjes. Een explosie van kleur. Een serieus 'hier-word-ik-vrolijk-van-koekje'.


En het mooiste van alles: we hadden drie potten vol en konden er de hele week van eten. Het was een hoop werk, maar voor een keer hartstikke leuk om te maken. Saar en Francis, bedankt voor jullie enthousiasme en de leuke en leerzame middag.

6 opmerkingen:

  1. wow wat gaaf om te zien :-)
    geweldig ... kan het geen kwaad die kleurstof ??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan het kwaad? Tja, dat is met zoveel dingen hè? De roze koeken en tompouces worden ook niet vanzelf roze ;-). Zolang je niet elke dag alleen maar dit soort koekjes eet zal het wel meevallen. Is dat niet met alles? Doseren doseren doseren. Voor één keer stond het reuze gezellig en vrolijk in onze keuken.

      Verwijderen
  2. TOP Sjaantje!
    Het verbaast me niks, dat jij ook fan bent van HHB!
    Ik zit er altijd glunderend naar te kijken.
    Jammer, dat het nu is afgelopen.
    "Doorbakken" nog even en dan fini!

    En wat heb jij schitterende koekjes gemaakT
    Ik doe het je niet na...

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk idee van Saar om zo'n challenge te doen. Me zo aanstarend in die potten vragen deze er dan weer om om opgegeten te worden. Grappig dat de sprinkels er voor het bakken op gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat wist ik eerst ook niet. Maar er zijn dus tegenwoordig bak vaste sprinkels.

      Verwijderen