maandag 10 mei 2021

Fietsrondje Schiedam

Dat Nederland een fietsland is, dat weten we natuurlijk allang. Het is zelfs over bijna heel de wereld wel bekend.

We hebben meer fietsen dan inwoners. We fietsen samen meer dan vijftien miljard kilometer per jaar. Gemiddeld fietsen we per persoon 888 kilometer per persoon per jaar. Gelderland en Noord-Brabant zijn dé provincies om te fietsen. Als je kijkt naar het aantal fietspaden tenminste. In deze provincies ligt maar liefst 5000 kilometer aan fietspaden. Mijn provincie volgt op de derde plaats met 4800 kilometer.


Dit was mijn eerste fiets. Rood frame, wit zadel, bandjes, spatborden en handvaten. Tof ding toch?


Mijn voorlaatste fiets was een blauwe, met dito velgen. Ik heb er ooit een smeuïg verhaal over geschreven. De aanleiding was heel vervelend, want mijn bijna nieuwe fiets werd toen gejat.
De omstandigheden maakten het hilarisch.


Ik kreeg een nieuwe. Een duplicaat. En anderhalf jaar later werd mijn eerder gestolen exemplaar teruggevonden. Toen had ik er twee.


Het was een degelijke, stabiele fiets. Perfect om post mee te verstouwen. Hij heeft in zes jaar tijd veel te verduren gehad. Kapotte onderdelen werden vervangen door dezelfde te verwijderden van zijn dubbelganger. 


Zo hield ik altijd één complete fiets en werd de tweede steeds kaler. Tot daar niets meer vanaf te halen viel en we afscheid namen.


Toen ik stopte met de post viel op hoe zwaar hij eigenlijk fietste, zonder bagage. Inmiddels was ik door omstandigheden flink wat kilo's aangekomen, had ik geen uithoudingsvermogen en conditie meer en zat ik alles behalve soepel in mijn spieren en gewrichten.


Ontspannen fietsritjes werd hard werken. Als we samen weg gingen, was ik de vertragende factor.
Het fietsen werd een opgave. En ik liet de fiets steeds vaker staan.
Ging wandelen. 'Koop toch een nieuwe fiets', zei hij regelmatig. Maar ik bleef volhouden dat het niet aan de fiets lag, want die was prima.


Tot we van de zomer met het gezin op fietsvakantie gingen. En ik op de huurfiets fluitend naast iedereen kon blijven rijden. Ik gaf toe. Het lag toch ook aan de fiets. We namen ons voor in het voorjaar van 2021 een andere te gaan kopen. Dankzij het fietsplan van mijn werkgever gaven we er binnen een week een klap op.


Alle drie mijn wensen werden vervuld. Hij heeft een lage instap, heeft versnellingen en een zo onopvallend mogelijk uiterlijk. Er worden hier in de buurt namelijk flink veel fietsen gestolen en ik wil het niet te aantrekkelijk maken. En nee, ik koos geen elektrische fiets. Dat is volgens ons alleen leuk als we er beiden zo eentje hebben. 


Het eerste ritje maakten we in de buurt. De cache koning van Schiedam heeft er namelijk veel neergelegd in onze woonplaats, maar het merendeel hebben wij nooit opgezocht. Omdat we nu eenmaal liever buiten de stad fietsen dan erbinnen. Maar corona maakt dat er veel minder mensen op straat zijn en dus sta je tijdens het zoeken naar caches nu minder te kijk. Dit was voor ons dan ook een 'now or never'.


Het werd een leuk rondje. Langs mooie plekjes en even zoveel afbraak. 


We sloten af met een hengelcache. 


Omdat we nu ook wel eens iets úit de boom wilden halen in plaats van enkel er in terug hangen. Uiteraard werden we vreemd aangekeken, want het blijft een idioot gezicht, zo'n volwassen kerel met een hengel in het park.


De fiets is meer dan goedgekeurd. Laat het voorjaar nu maar doorzetten.

12 opmerkingen:

  1. Ik ben onder de indruk dat je gestolen fiets werd gevonden en dat je hem terug kreeg. Wat fijn zeg. Mijn gestolen fietsen zijn helaas nooit teruggevonden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook ik was toen héél erg verbaasd. Dankzij mijn aangifte, kon ik hem op een politie depot ophalen. Het was zéker niet meer de fiets die ik had (andere banden en velgen, schade van een fietszitje e.d.), maar toch was ik blij dat hij terug was.

      Verwijderen
  2. Ha Sjaantje,

    wat een fijn verhaal...
    Ja... er is niet zo heerlijk als een goeie fiets!
    Ik heb geen auto, dus een goeie fiets omnder mn kont is dan wel heel belangrijk.

    Ik wens je heel veel fijne tochten toe!

    Groetjes van Marlou

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelijk heb je. Dat geldt ook voor mijn man. Is ook een fietser. Want hij is een man zonder rijbewijs. Best zeldzaam ;-).

      Verwijderen
  3. Mooie fiets zeg, ik ben ook toe aan een nieuwe. Of we laten hem opknappen ,ik weet het nog niet. Fijn verhaal in ieder geval!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omdat mijn fiets trapte als een tractor én ik af en toe echt moeite met op- en afstappen heb, heb ik voor een andere gekozen. Dit comfort bevalt me nu erg goed. Succes met beslissen.

      Verwijderen
  4. Vorig jaar ook 2 gewone fietsen gekocht maar nog niet veel er op weggeweest. Wellicht als de dagen wat mooier worden dat we wat meer op uit gaan. Want de Alblasserwaard is gewis ook een supermooie omgeving.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben ook wel een mooi weer fietser hoor. Wandelen doe ik ook bij rot-weer, maar fietsen liever niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik wens je veel fietsplezier toe. Gaaf karretje.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Fijn dat 't zo'n fijne fiets was. Toch ook wel leuk die twee 'parallelle' fietsen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen