woensdag 19 april 2017

Swappen

Al eerder schreef ik over mijn voornemen voor 2017 om vaker #postzegelpost te versturen. En ook dat ik dit ben gaan combineren met het proberen om tekenen en handletteren een beetje onder de knie te krijgen.

Het bevalt. Ik teken kaartjes en stuur ze op. 

Intussen ben ik voor ontvangers van mijn post, via het www ook op zoek gegaan naar kringen buiten mijn privé. Verrassend genoeg ontdekte ik zo allerlei groepen en gelijkgestemden, die òf post versturen als hobby hebben, òf het krijgen van post heel goed kunnen gebruiken.

Al lezend en koekeloerend her en der, bleek er een voor mij hele nieuwe wereld achter het begrip 'post' te bestaan. Verzamelen en postcrossen kende ik. Maar snailmailen en swappen? Geen flauw idee.

Ik ging op zoek naar de betekenis en inhoud van swappen. En vond dit:


Dàt kon het toch niet zijn? Verder zoeken dan maar.


Dat klopte beter. Men blijkt van alles met elkaar te swappen. Chocola, thee, kinderspeelgoed, interieurdingetjes, tuinartikelen. Alles kan. Er zijn tig thema's. 

Ik werd er nieuwsgierig naar. Toen deze oproep voorbij kwam dacht ik:" Misschien kan ik die eens gaan proberen." 


Niet te ingewikkeld. In het thema waar ik toch al mee bezig ben. En gewoon één ding maken. Niet kopen.

Ik gaf me dus op en ging uitzoeken hóe ik een Moodboard moest maken op Instagram. Want dat is een vereiste. Of eigenlijk een verzoek. Een moodboard helpt bij het creatieve denkproces.


Een verzameling plaatjes, die degene die voor jou iets maakt, kan helpen. Omdat de plaatjes een indruk geven van iemands smaak en sfeer. Dit werd hem:


Begin april maakte de organisator van deze swap, alle swapmaatjes bekend. Ik kreeg een email, met daarin de gegevens van alléén mijn swapmaatje. Voor wie ik dus iets zou gaan maken. Niet openbaar, want het is het leukst als iedereen zolang mogelijk niet weet wie er voor haar of hem iets gaat maken. Omdat er binnen een half uur op mijn Instagram account de melding kwam dat ik één nieuwe volger had, iemand die ik helemaal niet ken, was het niet zo moeilijk om daar een conclusie uit te trekken. Dàt was degene die voor mij aan de slag gaat.

Tip dus voor swappers die de verrassing er in willen houden: ga niet direct volgen, maar gluur gewoon af en toe even anoniem op het account.

Het is wél heel leuk, als deelnemers af en toe een fotootje plaatsen van datgene waarmee zij bezig zijn. Door dit te doen onder een vooraf afgesproken #, kan iedereen dit ook vinden en meekijken.

Ik bleek het uiteindelijk toch een stuk lastiger te vinden dan ik vooraf dacht. Omdat iemand zijn stinkende best voor mij doet, wil ik dat ook voor die ander. Zij is hobby- en beroepsmatig veel met stof en de naaimachine bezig, dus leek mij de quote die ik al eerder gebruikte wel geschikt voor haar. Tot zover niets aan de hand.

Tot er opeens een brievenbuspakje voor mij arriveerde.


Het duurde eventjes voor ik begreep dat dit bij de #quoteswaphandmate hoorde.


Ik werd er op slag onzeker van. In de opdracht had tenslotte gestaan dat het om een A4 envelop zou gaan? Misschien is dat van mij straks helemaal niet mooi en goed genoeg?

Direct besloot ik het pakje ongeopend weg te zetten. En eerst mijn eigen bijdrage (af) te maken.


Ik begon met schetsen en werkte het daarna stukje voor stukje uit. Nog kritischer dan ik normaal al ben.


Ik maakte er zelf een kaarthanger bij. Hoe ik dat deed, zal ik in een volgende blogbericht laten zien. Want dat is zo eenvoudig, maar met zo'n leuk effect, dat kan jij ook!


Intussen kwamen de inzendingen van anderen voorbij, zoals die hierboven en hieronder.


Allemaal weer héél anders en uniek.


Precies op tijd was ik klaar.


Omdat haar moodboard de kleur blauw aangaf, gebruikte ik die ook.


Ik pakte het goed in.


 Tweede Paasdag kon het op de post.


Ik zeg het nog maar eens: precies op tijd :-).


Ik was tevreden. Had er veel tijd en aandacht in gestopt. En er met veel plezier aan gewerkt. Nu maar afwachten of het in de smaak viel bij de ontvanger.

Intussen kon ik nu mooi mijn pakketje open maken.



Kijk eens wat er uit kwam:


Hartstikke leuk! Grappige tekening en een hele sterke quote.

Haar reactie kwam als kers op de taart.


Al met al weer wat geleerd. Ik weet nu wat swappen is, kan een moodboard samenstellen, weet hoe je een kaartenhanger maakt én ik moet mezelf niet onderschatten.


Nergens voor nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten