maandag 22 augustus 2016

Ei muffin

Vorige week maakte ik voor Jongste een Ei-taartje, van bladerdeeg. Cosmetisch was ie énorm mislukt. Ik werd hartelijk uitgelachen, toen ik het plaatje-met-recept liet zien. Want wat er op zijn bord lag, zag er héél anders uit. Hij vond het er zo niet uit zien, dat hij in eerste instantie niet van plan was om ervan te proeven. Maar. Het rook lekker. Dus hij probeerde en vond het heerlijk.

Bij logeervriend had hij erover opgeschept. Trouwens. Dit is niet zomaar een logeervriend. Dit is namelijk degene die Jongste ei heeft leren eten en heeft leren bakken. Niet zomaar de eerste de beste dus.

Hij was er gisteren. Geheel en al hersteld van zijn blindedarmoperatieavontuur van anderhalve week geleden. Of ik het nu voor hen samen wilde maken? Ik deed het, maar met een twist. Met het zelf geknutselde bladerdeegbakje was het namelijk nogal een zooitje geworden. Het ei ging, zeg maar, een eigen leven leiden. Dit keer ging ik het ei in bedwang houden in een muffinvorm. Ik liet het bladerdeeg zelfs helemaal weg.


Behalve de muffinvorm had ik dit ook nodig.


Invet-boter en een kwastje
Eieren - ik gebruikte er uiteindelijk 5 voor deze zes muffins.
Geraspte kaas
Ontbijtspek
Zout
Peper


De vorm vette ik licht in. Daarna legde ik in elk vormpje een plakje ontbijtspek.

Je kunt er ook voor kiezen de spek eerst licht uit te bakken in een pannetje. Het moet alleen niet helemaal uitharden, want dan is het niet meer te vormen.


In een kommetje klutste ik eieren, samen met wat zout en peper.

In een ander kommetje klutste ik ook eieren met zout en peper, maar daar voegde ik ook de kaas aan toe. Jongste blieft geen kaas, dus vandaar de twee varianten.


Het eimengsel schonk ik vervolgens op het spek. De twee rechtsonder werden voor mezelf, dus daar deed ik nog wat basilicum en kurkuma op.

Toen de oven voorverwarmd was op ongeveer honderdentachtig graden, kon de vorm bovenop een roostertje, erin.

Vijftien minuten later was het klaar. Ze wipten heel makkelijk uit de vorm.


En gingen nog makkelijker bij de heren naar binnen.


Tòch miste Jongste het bladerdeeg. Die zal ik de volgende keer dan toch maar weer gebruiken, onder het spek. Zelfs een rondje brood kun je trouwens als bodem gebruiken.

Het is natuurlijk ook eenvoudig om het geheel iets hartiger te maken. Dan voeg je gewoon wat gesnipperd ui, stukjes paprika en champignons toe. Salami kan ook. Bieslook zal er ook énig op staan.

Zo. Hebben jullie alvast een eerste gerecht voor de Paasbrunch tweeduizendenzeventien klaar staan.

1 opmerking: