zaterdag 10 augustus 2013

Veertien

Vriendje,

Vandaag word je 14, en dat bekt een stuk beter dan 13, vind je zelf.

Vandaag word je 14, en vieren we dat met elkaar.
Als iedereen straks weer terug is van vakantie doen we het over, maar dan in het groot. Met veel visite, hapjes, drankjes en gezelligheid.
Vandaag vieren we het sámen. Met jouw favoriete appeltaart, slingers en ballonnen - want ja, desgevraagd wil je die nog steeds, post, je lievelingseten en alle dingen die daar al bij horen sinds je allereerste verjaardag. Sommige dingen veranderen nooit.

Andere dingen veranderen wel. Zoals je uiterlijk, kerel. Het afgelopen jaar ben je me definitief voorbij gegroeid en nog ben je met groeien lang niet klaar.
Je stem is nu diep, je schouders breed en er zit geen grammetje vet meer aan je lijf.


Verder zijn het nog steeds kleine veranderingen. De grote klappen moeten nog komen.
Veel botsingen kennen we niet. De meesten gaan over je (werk)houding en je gedrag rondom school. De kunst van het niets doen beheers jij als de beste. Jouw motto is dan ook: stel niet uit tot morgen, wat je vandaag al kan uitstellen.
We kunnen het nog altijd oplossen met afstand van elkaar nemen en humor.
Voor volgend jaar heb ik je een verandering beloofd. Ik ga je niet meer aan je hand meenemen, neem niet meer de stuurknuppel in handen. Je gaat zelf de kar trekken en ik stap in als jij dat aan me vraagt.
Ik denk dat dat heel erg nodig is, op jouw weg naar gelukkig volwassen worden, al ga jij dat vast anders zien.

(Cool hè, die Vooruitziende Blik van mij. Zat in ket kraampakket dat ik kreeg veertien jaar geleden. In hetzelfde zakje als het setje Ogen Voor In Uw Achterhoofd. Hah.)

School is best leuk, maar er gaat een hoop tijd in zitten, vind je.
Toen ik je vertelde dat ik je zo nodig op je gezicht zou laten gaan, moest je hard lachen. "Dat gaat echt niet gebeuren mam." Ik kan niet wachten.

Jij en ik. We zijn als puzzelstukjes. Jij en ik zijn verschillend. Jij en ik gaan steeds meer anders denken over dingen, en dat is ok. Wij gaan nog heel vaak botsen, en dat is ook ok. Het hoort bij ouderschap, het hoort bij opgroeien, en het hoort bij jou.
Maar dat neemt niet weg dat we bij elkaar passen. Als puzzelstukjes. Wat de toekomst ook brengt, en lieverd, waar de toekomst je ook gaat brengen: jij hoort voor altijd bij mij.

Jij bent het beste wat me ooit is overkomen.

Happy 14,

Mama