woensdag 16 november 2011

Stafjes en mijters

Dit zijn twee verantwoorde tussendoortjes: hartige stafjes en zoete mijters. 

Sinterklaas! Stafjes en mijters

De stafjes maak je zo:

- 5 plakjes deeg voor hartige taart, bevroren
- 1 ei
- kerriepoeder
- paprikapoeder
- zeezout

- Laat de plakjes deeg een beetje ontdooien, niet  helemaal, want dan zijn ze te zacht
  om te snijden.
- Snijd per plakje twee stafjes uit het halfbevroren deeg. (Ga snel te werk, want voor
  je het weet is het deeg te zacht.)
- Leg de stafjes op een bakplaat met bakpapier.
- Meng een theelepel kerriepoeder met een klein beetje water.
- Klop het ei los en meng het kerriewater er door.
- Bestrijk de stafjes met het eimengsel en strooi er wat zeezout over.
- Meng een theelepel paprikapoeder met een paar druppels water.
- Maak stipjes met het "paprikapoederpapje", met bijvoorbeeld de achterkant van een
  eetstokje.
- Bak 10 minuutjes op 180 graden.

Het deeg dat je over hebt kun je kneden, uitrollen en nog meer hartige koekjes van maken.

De mijters zijn eenvoudig:

- 1 rode appel
- sinaasappelsap
- kurkuma

- Meng twee theelepels kurkuma door wat sinaasappelsap.
- Snijd een grote rode appel in kwarten.
- Snijd de stukken bij zodat je een mijtervorm krijgt.
- Snijd voorzichtig met een scherp mesje een kruis in de mijter en verwijder het 
  schilletje.
- Leg de mijter in het sapmengsel en dep het af met wat keukenpapier.

Door de kurkuma wordt het kruis en de achterkant van de mijter mooi geel en het sap zorgt ervoor dat de appel niet bruin wordt.

bron: leukelunch.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten